Mikä yllätti Uudessa-Seelannissa?

Kun ei tiedä juurikaan mitään, rakentaa odotuksensa huterille oletuksille. Tässä postauksessa avaan asioita, jotka yllättivät minut vaihtolukukauteni aikana.

Kahviloiden aukioloajat

Uusi-Seelanti on kuuluisa maukkaasta kahvistaan ja kahviloissa käydään alinomaan, mikä muistutti minua kivasti Espanjasta ja Ranskasta. Kahvilat kuitenkin menevät kiinni viimeistään neljältä, jotkut jopa kolmelta. En voi käsittää, koska juuri tuo aika tuntuu täydelliseltä ajalta käydä kahvilassa – töiden ja luentojen jälkeen, ennen isoa iltapalaa. Niin monesti olemme marssineet keskustaan kahvia himoten ja kääntyneet takaisin, koska kello on ollut melkein neljä.

Asenne alastomuutta kohtaan

Uusi-Seelanti on täynnä rentoja reppureissaajia, jotka huoletta liftaavat paikasta toiseen. Uusiseelantilaiset ovat rentoa porukkaa, kohtalaisen avarakatseisia. Säännöt ja aikataulut venyvät. Jotenkin siis ihmetytti se, että alastomuus ei ole rento asia.

Käyn täällä viikottain uimahallissa ja suurin osa ihmisistä pukuhuoneessa joko vaihtaa uimapuvun kopissa tai sitten tulee paikalle uimapuku päällä vaatteiden alla. Ennen altaaseen astumista ei siis mennä suihkuun, ja minun pohjoismaiset tapani hallissa ovat ihmetyttäneet ensimmäisestä päivästä asti. Eri-ikäiset ihmiset tuijottavat, jos olet alasti. Voitte myös kuvitella veden kloorimäärän.

Keskustelimme tästä pohjoismaisen ystäväni ja paikallisen ystäväni kanssa: täällä ei nähdä toisia ihmisiä alasti. Vaatteet vaihdetaan piilossa, saunassakaan ei olla alasti: Varasimme OUSAn (Otago University Student Associationin)  saunan huomiselle, ja yksi meistä aikoo tulla vaatteet päällä.

Ostoskärryt kotiin

Eräänä päivänä eräs mies hiippaili naapuriemme pihalla. Sitten näimme saman miehen tulevan toiselta pihalta ostoskärryjen kanssa. Kuulemma täällä voi ottaa ostoskärryt kotiin asti mukaan ja seuraavana aamuna ostoskärrykerääjät käyvät keräämässä pihalle jätetyt ostoskärryt takaisin. Aika hupaisaa minusta.

Kauppakassisysteemi

Nyt kun päästiin mielipuheenaiheeseeni, ruokakauppoihin, on pakko kommentoida, että ensimmäisellä kauppareissulla ihmettelin sitä, että tavarat pakattiin minulle valmiiksi kauppakassiin. Pak’N Savessa ei olla niin palvelevia, vaan tavarat laitetaan kassalla ostoskärryihin, ja ostoskärryt viedään sivuun, jossa sitten tavarat pakataan kärryistä kasseihin. Tällä tavalla vältytään odottelulta ja kassajonon tukkeutumiselta.

Sukupuoliroolit

Uusi-Seelanti on monella tapa tosi liberaali maa, ainakin oman opiskelijakuplani perusteella. Olen kuitenkin keskustellut muiden kansainvälisten ihmisten kanssa (ei pelkästään opiskelijoiden) ja olemme tulleet siihen lopputulokseen että täällä on edelleen erittäin vahvat perinteiset sukupuoliroolit. Keskustelukumppanini työskenteli tyttöjen koulussa. Täällä on paljon perheväkivaltaa – sekä parisuhde- että lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa – ja miesten itsemurhaluvut ovat iso ongelma.

+18-kortti

Jos aiot ostaa alkoholia Uudesta-Seelannista ja olet alle 30-vuotiaan näköinen, on sinulla oltava mukana joko passi tai sitten +18-kortti, jonka ainoa tarkoitus on sanoa että tämä henkilö on ainakin 18 vuotta vanha. Vaikka kortti olisi ollut hauska muisto, en halunnut maksaa yli 40 dollaria siitä, joten jätin hankkimatta. Kannoin vanhentunutta passia mukana, joka kävi myös aivan yhtä hyvin. Ajokortit eivät kelpaa henkilötodistukseksi.

Ongelmia rikollisuuden kanssa

Koska opiskelin kriminologiaa ja hiukan sukupuolitutkimusta, valistuin Uuden-Seelannin ongelmista sukupuoliasenteiden ja rikollisuuden kanssa. Maorit ovat yliedustettuina kaikkialla rikosoikeusjärjestelmässä. Lisäksi Uudessa-Seelannissa on paljon vankeja väkilukuun nähden. Vankilapainotteisuus (restoratiivisen oikeuden perinteistä huolimatta) ja maorien asema yllättivät.

Ystävälliset kyltit

Ensimmäisestä päivästä lähtien olen päässyt ihastelemaan ystävällisiä kylttejä Thank you -liikennekylteistä ohjekyltteihin, joista saarnaava äänensävy on kaukana. Uimahallissa Suomessa liukumäen luona olisi kyltti, joka käskisi toimimaan liukumäessä tietyllä tavalla. Täällä kyltin teksti on muotoiltu kauniisti: ”If you have never used the slide before, here’s how.” Tekee mieli sanoa kiitokset kyltille ääneen.

Siinä joitakin vastaani tulleita yllätyksiä. Päivitän listaa sitämukaa kun mieleeni tulee lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s