O-viikko Linnakadulla

O week, suomennettuna O-viikko, on Otagon yliopiston uusien opiskelijoiden orientaatioviikko, jolloin yliopisto esittelee palvelujaan ja auttaa tulokkaita pääsemään alkuun. Samaan aikaan joka ilta jossakin päin katua tai korttelia tapahtuu, kampus pursuilee ilmaisista tuotteista ja näytteistä ja juuri Dunediniin muuttaneet totuttelevat ympäristöönsä omasta huoneestaan sekä kämpästään lähtien.

Noustessani Christchurchissa Dunedinissa pysähtyvään bussiin, kuulin toiselta opiskelijalta, että Castle Street, jonne muuttaisin, on kuuluisa villeistä bileistään. Myös sohvien polttaminen mainittiin. Castle Streetin maine ei ole tullut tyhjästä – jo ensimmäisenä päivänä (18. helmikuuta, 2017) kello kaksi, kaksi naapuritaloa soitti musiikkia kilpaa. Kämppiksiäni nauratti bileiden biisien vaillinainen retroisuus – ne olivat tarpeeksi vanhoja ollakseen kulahtaneita ja vanhentuneita, mutta eivät tarpeeksi vanhoja, että niitä pystyisi kuuntelemaan nostalgisesti.

img_3296
Pärjään melusta ja elämästä huolimatta mainiosti. Onneksi emme asu ihan kadun varrella, vaan suojassa toisen talon takana, sisäpihalla, sillä yksikään yö tuon yön jälkeen ei ole ollut täysin hiljainen. Joka aamu katua peittävät lasinsirpaleet. Mietin, miksei tällaista näe Suomessa, ja ymmärsin sen johtuvan siitä, että Suomessa a) pullot palautetaan ja niistä saa pantin ja b) en ole törmännyt Suomessa samanlaiseen valtavaan opiskelijakuplaan.

Dunedin on itseasiassa rakennettu yliopiston ympärille. Käsittääkseni iso osa kampuksen lähellä olevaa Pohjois-Dunedinia (North Dunedin) on opiskelija-asuntoja ja opiskelija-asuntoloita. Myös naapurikatumme ovat tulvillaan uniflatseja, yliopiston omistamia asuntoja, jollaisessa itsekin asun ja siellä täällä on isompia residential collegeja, asuntoloita.


Minusta tuntuu, että tällainen opiskelijakupla tekee vaihdosta helpompaa. Yksittäisessä asunnossa kaukana muista jäisin helposti oman kämppäni nurkkiin pyörimään, koska en tietäisi minne mennä enkä kenen kanssa olla. Opiskelijaelämään pääsee hyvin mukaan, kun se tapahtuu ympärillä.

Onnekseni kämppikseni sekä naapurit ovat huipputyyppejä. Kiwi hostimme ovat kutsuneet meitä paikkoihin ja olemme tehneet asioita yhdessä joka päivä. Meillä on jo iso lista suunnitelmia ja ideoita tulevaisuudelle, kuten yrttien kasvattaminen pihalla ja sitsien järjestäminen. Ensimmäisten päivien englannintaitoni kankeus on alkanut sulaa pois ja olen jo oppinut vähän oikeaa small talkia. Asunnossamme on helppo olla yksin, milloin vain – yksinolon lisäksi seuraakin löytää halutessaan.

Hankalaa ja negatiivista viikossa on ollut pankin kanssa sählääminen. Rahojen siirto osoittautuikin vaikeammaksi kuin kuvittelin, sillä vanha puhelinnumeroni ei ollut enää käytössä. Maksoin sekä vuokrani että opiskelijapalvelut ja vakuutuksen väärää kautta, mutta kiwit ovat rentoa porukkaa ja asiat tuntuvat aina järjestyvän. Hankin epäonnekseni myös huonon prepaid-liittymän, johon kuuluu tekstiviestejä yli äyräiden ja dataa ei juurikaan: aloittelijan virhe.


Omalla O-viikollani opiskelijoiden kesken järjestetyt sosiaaliset tapahtumat syrjäyttivät määrällään yliopiston järjestämät alkuun ohjaavat luennot. Osallistuin alkuseminaariin, jossa saimme ison kassillisen informaatiota ja esitteitä kansainvälisille opiskelijoille hyödyllisistä palveluista. Tämän pakollisen seminaarin jälkeen kursseille ilmoittautuminen vahvistettiin. Keskiviikkona oli tervetuloseremonia, jossa yliopiston pääjehut, kaupungin pormestari, ihmiset uniflatsien takana ja kansainvälisten palveluiden porukka esittäytyivät ja toivottivat meidät tervetulleiksi.

Esittäytyminen tehtiin maorityylillä, eli perusteellisesti. Maorit esittäytyessään kertovat kotipaikkansa, vuorensa ja jokensa sekä taustansa – tällä tavalla etsitään yhteyksiä toisten kanssa. Myös kv-palveluiden toimiston väki kertoi perusteellisesti, mistä oli lähtöisin, missä oli ollut, millainen perhe heillä on ja mitkä asiat ovat heille tärkeitä. Kuulostaa turhan pitkältä ja tylsältä, mutta se oli oikeastaan aika kivaa. Persoona välittyi ja tervetulotoivotuskin tuntui henkilökohtaisemmalta. Seremoniaan kuului myös maorimusiikkiesityksiä – niin rauhallisia, kuin räväkämpiäkin – ja niitä koristi tanssit ja laulajien rohkeat ilmeet. Jälkeenpäin harmittaa, etten kuvannut esityksiä, mutta aikomuksenani on etsiä alkuperäiskansan musiikkia myöhemmin Spotifystä.


O-viikolla osallistuin lukuisiin oman ja naapuriasunnon illanistujaisiin. Opin kortti- ja noppapelejä. Pääsin paikallisten kotibileisiin, joka oli uniikki kokemus, sillä suurin osa ihmisistä, joita olen täällä tavannut, eivät ole kiwejä, paikallisia, vaan ulkomailta kotoisin.  Tiistaina, hellepäivänä, kävimme rannalla ja illalla kiertelin naapurissa olevassa kasvitieteellisessä puutarhassa. Perjantaina näin ensimmäisen rugbypelini, Highlanders vastaan Chiefs. Lauanta pyöri ruuan ympärillä, aloittaen Dunedinin jokaviikkoisesta farmers’ marketista ja päättyen opiskelijoiden järjestämään Food Festivaliin. Sunnuntaina tutustuin uimahalliin, jossa aion käydä aktiivisesti, ja kävin katsomassa rohkeaa ja röyhkeää Carmen-balettia uusien ystävien kanssa. Testasin myös elokuvateatteria ja kävin katsomassa elokuvan Manchester by the Sea.


Asettuminen tapahtuu hyvää tahtia ja yllättävän helposti: epämukavuutta on aiheuttanut ainoastaan pari paria uusia kenkiä, joiden takia jalkani ovat ihan rakoilla. Olen ostanut huoneeseeni peilin, kynttilän ja kasvin. Olen etsinyt sopivia kerhoja joihin liittyä, tutustunut paikalliseen uimahalliin ja saanut hankittua ruokaa kaappiin. Minulla on ystäviä, joiden kanssa tehdä asioita ja unirytminikin on normaali. Lompakostani löytyy uusi elokuvateatterin kanta-asiakaskortti ja kahvilan leimakortti – uusi elämä saa alkaa.

Viikon musiikki: Hamilton (Original Broadway Cast Recording) – My Shot, Auli’i Cravalho – How Far I’ll Go, Ultra Bra – Hei Kuule Suomi, Laure Briard – Sur la piste de danse

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s