Lähtö ja saapuminen

Viides helmikuuta, ihanan saunaillan jälkeisenä päivänä kokosin viimeiset tavarani ja järjestelin asuntoni siihen kuntoon, että voisin hyvillä mielin lähteä.

Olin tehnyt koko viikon valmisteluja lähtöä varten: Köynnöskasvini oli löytänyt uuden kodin sekä adoptiovanhemman ja olin myös helpottanut omaa elämääni luopumalla ylimääräisestä tavarasta. Onneksi olin lisäksi aikaisin liikkeellä, sillä roskia viedessä biojätepussi päätti räjähtää lattialle. Tästä valtavasta katastrofista huolimatta pääsin lähtemään matkalaukkuni ja XL-kånkenini kera.

img_3073

Pakkauslistan julkaisen mahdollisesti myöhemmin, kun tiedän, miten onnistuneesti olen pakannut ja mitä asioita olisi kannattanut ottaa mukaan. Voin kuitenkin sanoa jo nyt, että matkalaukkuun on kiva jättää tilaa tuliaisia varten. Tilaa on kiva olla myös siksi, että viisi päivää kestävän valmistelun aikana pystyin pakkaamaan huolellisemmin ja tiiviimmin, kuin reissun välipysähdyksillä eri hostelleissa. Vaihtopäiväkirjassa ensimmäisten kirjoitusten alussa olevat tekstit paljastavat kaiken:

”Päiviä: 6 jäljellä, Pakkaaminen: vaiheessa…”
”Päiviä: 2 jäljellä, Pakkaaminen: edennyt lupaavasti”,
”Päiviä: 1. matkapäivä, Pakkaaminen: oli virhe.”


Lensimme (minä ja reissukaverini, äitini) yli 9 tuntia ja 45 minuuttia Helsingistä Japaniin, Naritan kentälle, jossa kiertelimme ihastelemassa eri tuotteita kahdeksan tunnin ajan. Emme poistuneet kentältä byrokratian kauhun vuoksi. Kentällä oli onneksi kauppojen ja ravintoloiden lisäksi ajoittain toimiva netti, joka piti meidät kärsivällisinä seuraavaa lentoa odotellessa. Ei harmita, vaikkemme poistuneet kentältä, sillä ihmeteltävää riitti ja kenttä oli sopivan eksoottinen kokemus väsyneille matkailijoille kahdeksaksi tunniksi.

fullsizerender-8

Toinen, viimeinen lento, oli pitempi, 10 ja puoli tuntia. (Matka-aika ensimmäisen lennon alusta toisen loppuun oli noin 28h, sisältäen 8h Naritan kentällä.) Lensimme uudella suosikillani, Air New Zealandilla, Naritasta Aucklandin kentälle. Alussa voimakas tuuli ja ilmakuopat viivästyttivät iltapalaa usealla tunnilla, mutta ystävällisesti meidät pidettiin hyvin informoituina koko matkan. Hyvän palvelun lisäksi mainiota oli se, että lentokoneessa sai nostettua penkin alta jalkatuen niin, että kolmesta tai kahdesta vierekkäisestä istuimesta sai tehtyä sängyn. Miksei tätä mahdollisuutta ole muissakin lentokoneissa? Tämä oli ensimmäinen kerta kun törmäsin vastaavaan, ja olen lentänyt valtameren yli muutamia kertoja aikaisemmin. Viihdettä oli hyvin tarjolla, ja katsoin lennolla Captain Fantasticin ja Tarzanin, joka saattoi olla virhe – Minulle tuli nimittäin hyvin villi, luontoon juoksemaan haluava selviytyjäolo, ja jouduin istumaan aloillani vielä monia tunteja.

fullsizerender-14

Perillä Aucklandissa tulli ja maihinnousu tapahtui sukkelasti ja ystävällisesti: kokemukseni oli aivan erilainen kuin vähän yli vuosi sitten Yhdysvaltoihin matkustaessani, kun tuima virkailija haastatteli tiukasti ja perusteellisesti, jopa vähän pelottavasti, ennen kuin päästi menemään. Aucklandissa vaihtolukukaudestani kyseltiin – sain lämpimän hymyn, kun kerroin, että aion opiskella kirminologiaa – ja sen ennustettiin olevan mahtava ja hauska kokemus. Tullin jälkeen auttavaiset paikalliset ohjasivat meidät oikeaan bussiin, joka onneksemme pysähtyi lähelle YHA-hostellia, johon jäimme.

Siitä alkoikin noin 11 päivän pituinen reissu. Kiersimme pääosin Pohjoissaarta, vähemmän Eteläsaarta ja lopulta, 18. päivä helmikuuta, lähdimme Christchurchista bussilla Dunediniin.

BTW, sen lisäksi, että bussimatka jäi mieleen jännityksen ja odotuksen takia, se oli hauska kokemus koska bussiin noustessa törmäsimme koko reissumme ensimmäiseen suomalaiseen, joka sattui myös olemaan Otagon yliopistossa opiskeleva vaihtari. Mikä sattuma?

Jos kulkee Dunediniin bussilla, kannattaa selvittää, pysähtyykö bussi yliopiston kohdalla ja ilmoittaa kuskille jäävänsä siinä. Me emme tehneet niin, joten jouduimme odottamaan ja jäämään bussista päätepysäkillä. Kävelymatka kohteeseen piteni reilusti.

Ensimmäiseksi kävelin yliopiston Uniflats-toimistolle hakemaan avaimen. Sain jälleen kerran – kuten aikaisemmin tässä maassa apua pyytäessäni – hyvät ja selkeät ohjeet. Avain kädessä ja tavaroita pursuileva matkalaukku perässä marssin asunnolle.

Kiwi Host, eli uusiseelantilainen kämppikseni, oli vastassa ja esitteli asunnon läpikotaisin.  Pari kämppistä (yhdysvalloista) oli jo muuttanut katon alle edellisinä päivinä ja yksi (yhdysvalloista hänkin) oli tulossa parin tunnin sisällä.

img_2960

Kuva ei kyseiseltä bussimatkalta vaan toiselta, aikaisemmalta.

Kun viimeinenkin asukas oli saapunut, kiwi hostimme teki meille kaikille pizzaa ja pavlovaa. Hengailimme sen illan kämppisporukalla valoisassa olohuoneessamme ja ruosteisesta englannistani huolimatta tutustuminenkin onnistui ja sain jonkunlaisen idean siitä, kenen kanssa asun seuraavat 4 kuukautta.

Oma huoneeni oli siisti ja tilavampi kuin olin odottanutkaan. Sänkyni päällä odotti sänkyvaatesetti lakanoineen, tyynyineen ja peittoineen. Huoneeseen ja koko asuntoon oli pitkän matkan jälkeen helppo asettua.

Huoneeni näyttää nyt – seuraavana päivänä – enemmän minulta henkareista roikkuvien viininpunaisten, tummansinisten, harmaiden ja violettien vaatteideni ja kotoa tuomieni samansävyisten valokuvien ja korttien ansiosta. Asioita, joita kaipaan huoneeseeni ovat:

  • Pyykkikori likaisille vaateille.
  • Peili. Osassa huoneista oli peili valmiina, mutta minun omastani sellainen puuttui.
  • Joku kasvi olisi ihana sekä ehkä jokin astia tai kulho pienille tavaroille tai vaikka karkeille.

Monet asiat saapumisessa oli tehty helpoksi. Paikalliset vaikuttavat ajattelevaisilta, asioita huomioon ottavilta ja avoimilta ihmisiltä. On mahtavaa, että asunnossa asuu muita vaihtareita ja yksi paikallinen.

Kirjoitan myöhemmin lisää ensimmäisestä viikosta, kampuksesta ja elämään asettumisesta. Aion myös kirjoittaa pidemmästi retkistä, joita teimme ennen Dunediniin saapumista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s