IELTS – piece of cake vai ei?

Kun olin hakemassa vaihtoon Otagon yliopistoon ja täytin hakulomaketta, siinä kysyttiin IELTS/TOEFL -kielitestin tuloksia tai vaihtoehtoisesti päivämäärää jolloin tekisin sen. Ilmoittauduin testiin, mutta lähetin varmuuden vuoksi yliopiston kielitaitotodistuksen ja sain lopulta haun tulokset ennen koko testiä, jonka kuitenkin tein. Kerron nyt ajatuksiani testistä, sekä miten minä opiskelin siihen.

Aikaisemmin yliopiston ”statement” hakijan kielitaidosta ovat riittäneet, mutta tänä vuonna minua varoitettiin siitä, että asiaan saattoi tulla muutos. En halunnut käyttää 235€ kielitestiin vain koska saatoin tarvita sitä, joten en ilmoittautunut sellaiseen hakuohjeita odotellessani. Kun hakulomakkeessa lopulta kyseltiin testitulosten ja testin päivämäärän perään, ilmoittauduin IELTS-testiin, joka olisi hakuajan jälkeen. Kerroin Otagon yliopistolle päivämäärän, jolloin tulokset tulisivat. Lähetin myös yliopiston statementin kielitaidoistani. Tämän jälkeen hakuni hyväksyttiin: En tiedä edelleenkään, johtuiko se statementista, testiin ilmoittautumisesta vai kummastakin yhdessä.

Olin kuitenkin käyttänyt jo 235€ testiin joten tietenkin tein sen. Olin valinnut IELTSin vain koska TOEFLin ilmoittautumissysteemi ei minulla toiminut. Muuta syytä minulla ei ole, enkä osaa kertoa paremmin IELTSin ja TOEFLin eroista. IELTSissä on neljä vaihetta: puhe, joka oli minulla testipäivää edeltävänä iltapäivänä, kuuntelu, lukeminen ja kirjoittaminen, jotka taas suoritin testipäivänä.

En juurikaan päntännyt testiä varten. Katsoin youtubesta videoita IELTSistä, yritin ajatella englanniksi, luin A Clash of Kingsiä sekä uutisia englanniksi, harjoittelin vähän lausumista sekä tein puhetestin harjoituksia. Valmistautumiseeni käytin kiireiden vuoksi vain viikon, joka mielestäni näkyi tuloksessani. Toisaalta, opiskelupaikka oli jo varma, joten motivaatiotakaan minulla ei ollut. Otagon yliopisto vaatii IELTS-tulokseksi seiskaa, ja minä sain 7.5.

Kaikki ohjeet testiin liittyen tulivat hyvin sähköpostiin, ja netissä löytyy apua. Itselleni avuksi oli tämä blogipostaus, jonka avulla sain selkeän kuvan siitä, mitä tarvitsen, ja millainen testitilanne on.

Ensimmäinen vaihe oli puhetesti, jota pelkäsin eniten. Minulla on tapana puhua sujuvaa englantia silloin, kun olen joukon paras tai parhaimpia englanninpuhujia. Silloin, kun puhun natiivipuhujalle tai jollekin, joka on minua parempi, kielitaitoni menee jumiin, sanon typeriä ja unohtelen sanoja. Joku auktoriteettikammo se on. Onneksi henkilö, joka piti puhetestini ja jolle pidin parin minuutin esitelmän englanniksi, oli hyvin ystävällinen. Minusta tuntuu, että puhuin sujuvammin, kun nauhuri (kyllä, se on siellä myös!) oli viimein pois päältä, testitilanne ohi ja testaajani kertoi Pohjanmaa-taustoistaan. Hän oli käynyt Vetelissä, what!

Toisena päivänä saavuin testipaikalle kahdeksan maissa ja henkilöllisyyksien todistamiseen ja huoneisiin jonottamiseen meni niin kauan, että lopulta aloitimme noin kello kymmenen. Edelleen, testitilanteessa annetut ohjeet olivat mielestäni hyvin selkeät, mutta se, että tilanne oli netistä löytyneiden ohjeiden ja muiden kirjoittamien kokemusten vuoksi jo tavallaan tuttu, auttoi hyvin paljon.  Ensimmäiseksi teimme kuuntelun ymmärtämisen, joka oli vahvin osa-alueeni (8.5) ja sitten luetun ymmärtämisen (8.0) jonka jälkeen kirjoitimme pari tekstiä: toisessa piti kuvailla taulukon tietoja ja toisessa pohtia ja vertailla asioita annetusta aiheesta. Kielen tuottaminen aiheutti eniten ongelmia, ja sekä puhumisesta, että kirjoittamisesta sain molemmista 7.0.

Neuvoni: Jos kielioppi on tuttua, ymmärrät elokuvia, tv-sarjoja ja kirjoja englanniksi, kuten minä, keskity lausumiseen ja sanavaraston laajentamiseen. Ajattele englanniksi, harjoittele kirjoittamista, keksi synonyymeja asioille (On niin ärsyttävää joutua käyttämään samaa sanaa toistamiseen, kun ei muista yhtäkään synonyymia) – rikasta kieltäsi. Bongaile artikkeleista erilaisia lauseenrakenteita. Hirveästi työtä hyvä tulos ei vaadi, jos on jo hyvä pohja, mutta valmistautuminen kannattaa oikeasti. Kielen rikastaminen ei tapahdu yhdessä päivässä, koska kyse ei ole jonkun vaikean kielioppisäännön pänttäämisestä, vaan esimerkiksi sanavaraston laajentamisesta jokaiseen mahdolliseen suuntaan. Mitä kömpelömpi kielitaitosi on, keskity sitä enemmän perusteisiin: kielioppiin, perussanastoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s