Miksi Uusi-Seelanti?

Noin puolitoista vuotta sitten päätin hakea vaihtoon. Halusin käydä kriminologian sivuaineen, joka oli mahdotonta Helsingin yliopistossa, mutta mahdollista lukuisissa muissa eri puolella maailmaa. Tarjottimella oli hyvin paljon mielenkiintoisia ja maukkaita vaihtoehtoja, mutta jotenkin piti tehdä päätös maasta ja yliopistosta. Tässä esittelen ajatukseni ja perusteluni, syyt sille, miksi päätin hakea vaihtoon Otagon yliopistoon, Uuteen-Seelantiin.

1. Uusi maa

Uusien asioiden kokeileminen, eläminen vieraassa ympäristössä ja maailmankuvani laajentaminen olisi varmastikin onnistunut vaikka Ruotsissa tai Espanjassa, joissa olen käynyt useamminkin. Ajattelin kuitenkin, että jos olen joskus päässyt vierailemaan jossakin maassa, niin todennäköisesti se onnistuisi toistekin. Halusin viettää vaihtoni niin vieraassa ympäristössä kuin mahdollista. (Lopulta valitsin maan, joka on täsmälleen toisella puolella maapalloa Espanjasta katsottuna. Kauemmaksi olisi ollut vaikea mennä opiskelemaan.)

2. Opiskelukieli

Äidinkielinäni puhun suomea ja espanjaa. Ala-asteella aloitin englannin opiskelun. Sen jälkeen olen opiskellut saksaa, ruotsia ja ranskaa, mutta huonon tuloksin. Päätin, että haluan maahan, jossa pääsen kehittämään ainakin englannin mutta mahdollisesti myös espanjan kielen taitojani. Silloin vaihto ei myöskään vaatisi ylimääräisiä kieliopintoja ennen lähtöä.

3. Kriminologia maassa

Koska sivuaine, jonka halusin opiskella, oli minulle selvä, johdatti se minun päätöksentekoani selkeästi. Siksi aloin ottamaan selvää kriminologian tutkimuksesta eri maissa. Kävi ilmi, että Uudessa-Seelannissa on kohtuullisen paljon kriminologian tutkimusta, varsinkin restoratiivisesta oikeudesta, joka kiinnostaa minua. Lisäksi koulutuksen taso Uudessa-Seelannissa ja Otagon yliopistossa, joka on ollut maailman 50 parhaan joukossa niin oikeustieteissä kuin sosiologiassa, on korkea.

4. Erilainen – ja samanlainen

Etuna näin myös sen, että vaikka Uusi-Seelanti on hyvin erilainen maa kuin Suomi, on se myös yllättävän samanlainen. Hyvinvointivaltion asema, alhainen korruptio, pinta-ala, väkiluku, kaupungistuminen ja moni muu asia yhdisti Uutta-Seelantia ja Suomea. Eriäviä ominaisuuksia on helpompi vertailla, kun on myös jotain samaa. Uudella-Seelannilla ja uusi-seelantilaisella näkökulmalla on varmasti paljon tarjottavana suomalaiselle opiskelijalle. Esimerkiksi alkuperäiskansan asema eroaa maissa vaikka molemmat ovat demokraattisia hyvinvointivaltioita. Tämä eroavaisuus kiinnostaa hyvin paljon.

Puhuin jossakin vaiheessa isäni kanssa Uudesta-Seelannista, ja hän sanoi, että hänellä on vähän sellainen kuva, että Australia on kuin Oseanian Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti Kanada. Huomasin, että oma pre-vaihto-kuvani Oseaniasta oli samanlainen. Puhuimme myös siitä, kuinka Pohjoismaat ovat mielikuvissamme Euroopan Kanada, ja muu Eurooppa  on Yhdysvallat. Tiedostan näiden olevan yleistäviä mielikuvia, joille on hyvin hatara pohja. Mutta juuri tällaiset intuitiolla muodostetut yhtäläisyydet ovat niitä asioita, joita haluan mennä haastamaan. Jos ne pätevät, niin vautsi, miten ne pätevät? Ja jos eivät, kiehtovaa, mikseivät?

5. Kelpo lomakohde

Vaikka tarkoituksena on mennä opiskelemaan ahkerasti ja suorittamaan sivuainetta, aion hiippailla ympäri maata, kun kerran olen siellä. Uusi-Seelanti on houkutteleva lomakohde ainutlaatuisuutensa vuoksi. Upeat, rakkaasta Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta tutut maisemat, uusi, vieras kulttuuri, alkuperäiskansan perintö… kaikki nämä asiat saavat veden kielelleni.

6. Hyvä maine

Turvallisena maana Uusi-Seelanti ei epäilyttänyt hetkeäkään. Itse asiassa olen kuullut siitä, kuinka vastaanottavaisia ja ystävällisiä uusiseelantilaiset ovat ulkomaalaisia kohtaan. Kun matkustaa toiselle puolelle maailmaa, yrittää haastaa käsityksiään ja avartaa  maailmankuvaansa, ilmapiiri, joka ei työnnä pois, vaan rohkaisee ja toivottaa tervetulleeksi, on aarre.

Eniten odotan ehkä sitä: uusia ystäviä ja kokemuksia. Mielellään yhdistettynä.

+1. Hobitit

Syyni ovat täysin akateemiset.

Mitkä asiat olisivat tai ovat teille tärkeitä vaihtokohteessa?
//kuvat ovat Kiasman kokoelmanäyttelystä ja Mona Hatoumin näyttelystä 11.11.2016//

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s